Vaalitilaisuudet

torstai 30. lokakuuta 2014

"Te ette jätkät tiä, mitä kirkko tekee"

Kirkon diakoniatyö on
yhteiskuntatyötä, joka auttaa
vaikeuksiin joutuneita
ja heikossa asemassa
olevia ihmisiä. Vaikeuden laji saattaa olla mikä tahansa: esimerkiksi taloudellinen, perhe-, päihde- tai mielenterveyden ongelma. Diakoniatyö tavoittaa vuosittain satojatuhansia ihmisiä eri tavoin; tilastoja asiasta on esimerkiksi täällä.

Erityisten diakoniatyöntekijöiden ohella on lähes jokainen kirkon työntekijä tarvittaessa mukana diakoniassa. Varsinaisia diakoniatyöntekijöitä on maassa yhteensä noin 1400, erittäin suuri voimavara ovat myös kirkon diakonian yli 30 000 vapaaehtoista. Olen eräs heistä, mukana diakonian päihdetyössä.

Diakoniatyön ammattilaiset ovat monipuolisia osaajia. Diakonia pyrkii "yhden luukun" periaatteeseen, jossa ihmisen elämäntilanteen kaikki osat otetaan huomioon.

Diakoniatyötä ei yleensä tunneta kovin hyvin. Syytä siihen on myös kirkossa, joka voisi tuoda asian selvemmin julkisuuteen.

Noin näppituntumalla väitän, että jos kirkon diakoniatyö siirrettäisiin muin kuin kirkollisveroin maksettavaksi, olisi saman lopputuloksen saavuttaminen huomattavasti nykyistä kalliimpaa. Todennäköistä on, että samaa lopputulosta ei edes saavutettaisi, vaan inhimillinen hätä vain lisääntyisi.

***

Kuvateksti on erään diakonian asiakkaan sanomaa seurakuntavaalien kävelykatutapahtumassa lauantaina 25.10. Vaikeuksissa ollut lähimmäisemme tuli kahville, juteltiin. Hän kertoi, ettei kuulu kirkkoon, mutta aina on kirkko auttanut hädässä. Kun tämän ihmisen tuttavat olivat vähätelleet seurakunnan ja kirkon tekemisiä, oli hän kokemuksensa pohjalta sanonut vähättelijöille kuvatekstin sanat.


2 kommenttia:

  1. taas Veikko kirjoittaa painavaa asiaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Milona, responssista!
    ***
    Eräs diakoniatyöntekijä muistutti siitä hyvästä periaatteesta, että "diakonian ydinolemukseen ei kuulu oman tekemisensä hurraaminen". Totta, vaatimattomuus on diakonian kaunis perihyve. Mutta toisaalta lienee myös tarpeen, että [veron]maksajalle kerrotaan, mihin varoja ja resursseja käytetään. Kirkkoon kuuluminen kun ei enää ole entisten aikojen itsestäänselvyys, joten tahdikas kissanhännännosto lienee myös tarpeen.

    VastaaPoista