Vaalitilaisuudet

perjantai 17. lokakuuta 2014

Monoliitti vai mosaiikki – äänestäjä päättää

Rivikansalainen pitää kirkkoa kiinteänä, jopa jähmeänä laitoksena, jonka asioista päättävät henkilöt pysyvät taustalla tuntemattomina. Todellisuus voi kuitenkin olla täysin päinvastainen, kirkolla on mahdollisuus olla moni-ilmeinen mosaiikki, jonka päätöksiin ja kannanottoihin vaikuttaa äänestäjä.

Seurakuntavaaleissa on todellinen mahdollisuus vaikuttaa. Vaikuttamismahdollisuuttaan käyttää valitettavasti vain harva. Edellisissä vaaleissa koko maassa vain noin joka kuudes äänioikeutettu käytti ääntään; omassa Rantakylän seurakunnassamme äänestysprosentti oli todella surkea, tasan yhdeksän.

Seurakuntavaaleissa ehdokkaiksi asettuvat ovat ns. valikoitua väkeä. Seurakuntavaaliehdokkaat ovat vaalikoneen vastausten perusteella arvoiltaan konservatiivisempia, osallistuvat seurakunnan toimintaan aktiivisemmin sekä korostavat kirkon hengellistä tehtävää enemmän kuin jäsenistö yleensä, toteaa Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen nyt edessä olevien vaalien ehdokkaista. Joku toinen saattaisi käyttää samasta asiasta eri tavoin valittuja sanoja ja tuoda esille myös asioita, joita ehdokkaat eivät tilastollisesti korosta..

Äänestäjät valikoitunevat jokseenkin samalla tavoin kuin ehdokkaatkin.

Lopputulos on, että seurakuntien luottamushenkilöt eivät edusta samanlaista ajatusmaailmaa kuin tavalliset seurakunnan jäsenet. Luottamushenkilöt ovat ilmeisesti myös vanhoillisempia kuin kirkon palkattu henkilökunta.

Äänestämällä voi vaikuttaa. Alhaisen äänestysaktiivisuuden vuoksi joka äänellä on poikkeuksellisen suuri merkitys.

***

Edessä olevissa seurakuntavaaleissa päätetään tosiasiallisesti myös muusta kuin seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuustojen kokoonpanosta. Nyt valittavat luottamushenkilöt nimittäin valitsevat seurakuntalaisten edustajat seuraavaan kirkolliskokoukseen (kirkon "eduskuntaan") vuosiksi 2016–2019.

Kirkolliskokous päättää suurista linjauksista ja tekee mm. esitykset kirkkolaista eduskunnalle, jonka tehtävä on sitten joko hyväksyä tai hylätä ne.

Vaalikone kertoo ehdokkaiden ajatuksista, toki vain rajallisesti. Vaalikoneeseen pääsee tästä. Valitse ensin vasemmalta seurakunta, hakusana rant tuo esille oman Rantakylän seurakuntamme.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti