Vaalitilaisuudet

tiistai 7. lokakuuta 2014

Joulumaan rakentaminen aloitettu – vapaaehtoiset pääosissa



Joulumaa on joensuulainen jouluaaton ohjelmallinen, veloitukseton ruokailu- tapahtuma, johon kaikki ovat tervetulleita. Järjestäjinä ovat seudun kansalaisjärjestöt sekä seurakunnat. Vuonna 2013 ruokailuun osallistui yli 300 henkeä. Tänä vuonna vapaaehtoisvoimin tehtävä Joulumaa on jo kuudestoista ilon juhla. Valmistelut ovat hyvässä vauhdissa.

Joulumaa tarjoaa joulun iloa,
Sanomaa ja ravintoa kaikille,
joiden elämäntilanne ei mahdollista
perinteistä joulunviettoa ja joille
joulu saattaa olla ahdistavakin juhla.
Yksinäiset, vähävaraiset,
asunnottomat ja lastensa kanssa
joulua viettävät
Kuvia vuoden 2013 Joulumaasta (Roger Nyman)
etävanhemmat ovat Joulumaan väkeä. Vuoden 2013 uusia osallistujia olivat muutamat ulkomaiset opiskelijat, jotka saivat näin kosketuksen suomalaiseen joulunviettoon.

Joulumaa on jo monen vuoden ajan järjestetty keskellä kaupunkia, Joensuun lyseon peruskoululla, jonka tilat keittiöineen ja saleineen kaupunki on tarjonnut veloituksetta käyttöön. Onkin syytä kiittää niin kaupunkia kuin erityisesti myös koulun henkilökuntaa, joka on ollut aina myötämielistä ja avustanut järjestelyissä monin tavoin.

Jouluruoan lisäksi tilaisuudessa on ohjelmaa. Juhlaväen kokoontuessa aattona kello 11 aloitetaan ekumeenisella hartaudella. Vuonna 2013 joulun sanomasta kertoivat luterilainen pastori Hanne Lukkari ja isä Tuomas Järvelin Joensuun ortodoksisesta seurakunnasta. Kaupungin tervehdyksen toi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Kauppinen. Perinteen mukaan Duo Maukoset esitti jouluista musiikkia.

Yli kolmensadan ihmisen ruokailu ei synny ilman hyviä järjestelyjä. Joulumaan taustalla toimivat niin järjestöt kuin seurakunnatkin. Mukana ovat luterilaiset Pielisensuun, Rantakylän ja Joensuun seurakunnat, Joensuun ortodoksinen seurakunta, Kotikartanoyhdistys ry, Soroppi ry, Pohjois-Karjalan Työttömien Yhdistysten Toimintajärjestö ry, Joensuun Siniristi ry ja enolainen Parempi Arki ry.

Taustayhteisöjen nimeämä työryhmä aloittaa työnsä jo kuukausia ennen joulua. Keskeisiä töitä ovat koko vuoden kestävä varainhankinta, tiedotus ja vapaaehtoisten työntekijöiden rekrytointi. Joulun jälkeen tehdään tilinpäätös ja kootaan kokemukset yksiin kansiin vastaisen varalle.

Joulumaa on järjestelytehtävänä vaativa. Pelkästään se on haasteellista, että satojen ihmisten ruokailu toteutetaan parissa tunnissa vapaaehtoisvoimin tiloissa, jotka ovat osalle tekijöistä outoja. Mutta onneksi aina on löytynyt ammattitaitoista suurkeittiöväkeä ja kokenutta salihenkilökuntaa sopiva määrä. Vapaaehtoisissa on jos jonkinlaista kykyä, taitoa ja innostunutta tekijää!

Joulumaan talous perustuu kokonaan lahjoituksiin, yritysten tukeen, seurakuntalaisten kolehteihin, veloituksettomiin tiloihin ja vapaaehtoistyöhön. Seutukunnan yritykset ovat olleet kiitettävästi mukana mahdollistamassa jouluilon jakamista. Tänä vuonna varoja hankitaan myös hyväntekeväisyyskonsertilla perjantaina 7.11. ortodoksisessa seurakuntasalissa. Konsertissa esiintyvät Canzonetta-kuoro johtajanaan oman seurakuntamme kanttori Janne Piipponen sekä Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro.

Joulumaan tiedotuksen päämäärä on tietenkin saada tieto tavoittamaan osallistujaväki. Tiedotuksella kerrotaan myös suurelle yleisölle taustayhteisöjen toiminnasta ja innostetaan ihmisiä vapaaehtoistyöhön. Vuoden 2013 kanavina olivat lehdet, radio, esitteet ja yleisötiedotteet, sähköposti ja internet. Joulumaalla oli myös oma Facebook-tapahtumasivu. Myönteisesti yllätti, että tiedotus saavutti huomiota ja kyselyitä maakunnan ulkopuoleltakin. Toivottavasti pohjoiskarjalainen malli on virikkeenä muuallakin!

***

Tänä vuonna on oma Rantakylämme järjestelyistä päävastuullinen luterilainen seurakunta. Järjestelytyöryhmässä on mukana diakonissamme Sirkku Tyrväinen, hartautta pitää pastorimme Petri Rask, oma tehtäväni on nytkin järjestelytyöryhmän puheenjohtajuus. Työryhmämme piti syyskauden ensimmäisen kokouksensa 7.10.2014.

Lisää kuvia viime vuoden tapahtumasta on Facebookissa


 
Hyväntekeväisyyskonsertti Joulumaan hyväksi. Napsauta kuva isommaksi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti