Vaalitilaisuudet

tiistai 23. syyskuuta 2014

Vaalikoneeseen ken luottaisi

Kirkkohallitus toteuttaa yhteistyössä MTV:n kanssa vaalikoneen. Väittämän mukaan koneen avulla äänestäjät voivat helposti tutustua ehdokkaisiin ja vertailla omien mielipiteidensä vastaavuutta ehdokkaiden näkemyksiin. Väite on toiveajattelua.

Helppo kysymys, kun valittava kyllä tai ei.
Isolla kirkolla on mietitty kysymyksiä, joihin me ehdokkaat saamme juuri nyt vastata. Osa kysymyksistä on kovin helppoja. Kyllä- tai ei-vastauksen antaminen väitteeseen Otan päätöksenteossa huomioon lapsen ja nuoren edun on kovin vaivatonta. Varmaan asiayhteyskin on vaikuttanut siihen, että tällaisen kysyminenkin vaikuttaa infantiililta.

Mutta osa kysymyksistä onkin sitten kinkkisempiä, valitettavasti myös asettelultaan tendenssimäisiäNäistä esimerkkinä seurakuntien talousasiat. On otettava kantaa niin verokysymyksiin, henkilöstöleikkauksiin kuin kiinteistöasioihinkin, kun talous heikkenee,

Aikamoista vaihtoehdottomuutta ja alistumista. Olisi nyt sen verran odottanut kysymyksiltä yrittäjähenkisyyttä, että mukaan olisi mahtunut myös sen käsittely, mitä tehdä seurakuntien ja kirkon taloustilanteen varmistamiseksi ja kohentamiseksi.

Seurakuntien ja kirkon viestintä käsiteltiin hyvin ohuelti. Vaalikonetta kiinnosti, pitäisikö somessa olla enemmän. Muu viestintä ei vaalikoneen laatijoiden mielestä liene merkityksellistä. Outo käsitys, sillä juuri viestinnän mukana kirkko kaatuu tai nousee. (Viestinnästä enemmän blogissani 24. kesäkuuta.)

"Luonnollista" tai ei, mutta arka asia, kirkon jäsenmäärän väheneminen, ei ollut vaalikoneeseen mahtunut. (Jäsenmäärästä kirjoituksessani Seurakuntamme vuonna 2100 ― onko ketään jäljellä?)

Vaalikoneella on tutkitusti suuri merkitys, kun äänestäjä etsii sopivaa ehdokasta. Siksi olisin toivonut vaalikoneelta näissä vaaleissa hieman enemmän.

Kone avataan äänestäjille 13.10.2014. Mielenkiintoista nähdä tuloksia. Minun mielipiteistäni kone kertoo vain hyvin vähän. Senkin vuoksi: lukekaa blogiani, kysykää ja tulkaa vaalitilaisuuksiin, joista kerron myöhemmin blogissani ja muilla keinoin.

Lisäys 13.10: Vaalikone on osoitteessa http://www.mtv.fi/uutiset/vaalikone

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti